Joost 1Joost Willemze (1996) is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Op 16-jarige leeftijd won hij de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours. In 2017 won hij het internationale harpconcours in Porto en in 2018 het Italiaanse concours Suoni d'Arpa. In 2021 ontving hij een eervolle vermelding tijdens de finale van het Grachtenfestival Concours, waar de jury hem prees om de virtuositeit en overtuigingskracht van zijn spel.

Joost speelt harp sinds zijn zevende en werd in 2008 leerling van de Academie Muzikaal Talent, waar hij studeerde bij Erika Waardenburg en Edward Witsenburg. Momenteel studeert hij voor een masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam.

Joost won tevens prijzen op de concoursen van Stichting Jong Muziektalent Nederland, het Internationaal Harpconcours in Wales, de Gershwin Competition in New York, het Concours Godefroid in Tournai, het Reinl Wettbewerb in München, de Bertold Hummel competitie in Würzburg en de Korea International Harp Competition in Seoul.

In 2009 maakte Joost zijn televisiedebuut bij Ivo Niehe en in 2010 was hij live op televisie te zien tijdens het Kinderprinsengrachtconcert in Amsterdam. Daar soleerde hij met het JeugdOrkest Nederland en voerde hij een stuk uit met zangeres Laura Janssen. In mei 2013 was hij één van de vier finalisten in het NTR-programma De Avond van de Jonge Musicus; hier was hij te horen in het harpconcert van Ginastera met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Matthew Rowe. In datzelfde concert soleerde hij onlangs met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Johannes Leertouwer.

Joost geeft concerten in zowel binnen- als buitenland. De achterliggende tijd gaf hij onder meer concerten op het Dutch Harp Festival, het Grachtenfestival en het Schiermonnikoogfestival. Ook was hij te gast op het Italiaanse ministerie van cultuur in Rome en tijdens het Rio Harp Festival in Brazilië. In 2019 gaf hij concerten en masterclasses voor Salvi Harps in Barcelona (Arpaplus) en Senigallia (Arpissima).

Als orkestmusicus speelt hij regelmatig met Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden. Hij is ook lid van het Nationaal JeugdOrkest (NJO) en een enthousiast kamermusicus.

De laatste tijd is Joost regelmatig te gast op radio en TV bij programma's zoals Spiegelzaal, De Ochtend van 4, De Klassieken, Podium Witteman en 'Een nieuwe lente een nieuw geluid' van AVROTROS.

Naast zijn conservatoriumopleiding studeerde Joost een jaar aan de Accademia Vivarium Novum in Rome en behaalde hij Bachelors in Klassieke Talen en Russisch aan de Universiteit Leiden.